Visum och pass

Pass

Samtliga resenärer måste ha giltigt pass. Ett pass som går ut under restiden är ogiltigt. Många länder kräver att passet är giltigt i minst 6 månader efter hemresedatumet. Vissa länder såsom Förenade Arabemiraten accepterar INTE provisoriska pass.

Resor till /via USA
Påminnelse om ESTA (Electronic Security Travel Authority) för resenärer till USA. Detta är obligatoriskt och måste bli godkänt innan avresan till USA. Alla flygbolag tar ut böter för passagerare som ankommer till USA utan ett godkänt ESTA. Rutiner på flygplatserna gör att passagerare utan godkänt ESTA inte kan checka in. ESTA ansökan skall göras senast 72 timmar före avgång, gärna tidigare. Här fyller man i ett formulär för att få ett så kallat ”Visa Waiver Program”.

Mer information finns på https://esta.cbp.dhs.gov. Det är viktigt att denna information når alla passagerare och att alla inser betydelsen och vikten av denna.

Resa till Kuba
Visum krävs! För obligatoriskt visum kontakta www.allavisum.se på tel 08-533 32 060 i Stockholm eller Kubas Ambassad, Sturevägen 9, 182 73 Stocksund, tel. 08-545 83 277. Kunden anordnar själv visum.

Det är varje resenärs ansvar att se till att ha eventuellt erforderligt visum och giltigt pass vid inresa till annat land. Kostnader som uppkommer på grund av att det inte uppfyllts, t.ex. hemtransport till följd av att pass eller visum saknas, bekostas av resenären själv.

Inresa till Förenade Arabemiraten
Vissa hotell i Förenade Arabemiraten har en åldersgräns för incheckning utan förälders sällskap, det är antingen 18 eller 21 år. Kontrollera vad som gäller på ditt hotell innan du bokar din resa. Om du inte har samma efternamn som din förälder måste du visa upp ditt födelsebevis. Är du under 21 år och reser med en annan vuxen över 21 år krävs en kopia av din förälders pass, samt ett intyg eller en fullmakt på engelska. Kontakta Förenade Arabemiratens ambassad för mer information. Observera att personer under 21 år inte heller får dricka alkohol.