Bra att veta

Hotell
Internationella hotellregler gällande in- och utcheckning är normalt klockan 15 för incheckning, och senast 12 för utcheckning. Om man vill behålla rummet några timmar, eller checka in tidigare brukar man kunna göra det mot en kostnad och det ordnas direkt på plats av er. Tänk på att använda hotellets safety boxar och att inte lämna fönster eller balkongdörrar öppna när ni lämnar rummet. Det är inte ovanligt att hotell vid incheckning tar ut/håller en deposition på ert kreditkort. Det är ofta en förbestämd summa som varje hotell bestämt själva som efter utcheckning släpps tillbaka på kortet efter att eventuella kostnader som finns på ert rum dragits av. Detta är mellan er och hotellet.

Vaccination
Vi rekommenderar att ni besöker er närmaste vaccinationscentral för rekommendation av vaccin till just er resa. Gällande eventuella virus och epidemier följer vi alltid UD:s rekommendationer.

Klimat
Klimatet i Västindien är så nära det perfekta man kan komma. Temperaturen sjunker sällan under 20 grader, med undantag av bergsområden nattetid. Skillnaderna mellan vinter och sommar är ca 5 grader. Vattentemperaturen ligger ganska konstant på 27 grader i östra Karibien medan andra delar har mer variation. Fläktar gör det i stort sett alltid tack vare den behagliga passadvinden. Högsäsong räknas från december t.o.m. april och denna period är något svalare och torrare. Ju grönare ö med mer växtlighet desto större risk för lite regnskurar, det hjälper till att hålla ön grön och fin.

Även under regnperioden, mellan maj och november månad, går det alldeles utmärkt att resa till Västindien. Regnet kommer oftast i form av häftiga skurar nattetid eller eftermiddagar, och följs sedan av solsken. Det är ovanligt med regn och moln flera dagar i rad. Under september och oktober kan man med fördel välja öar under orkanbältet t.ex. Grenada, Tobago, Aruba, Bonaire och Curacao.

Sjögräs
Generellt i Västindien är alla stränder allmänna. Hotellen äger alltså inte stränderna. Men alla hotell ser till att de städar stranddelen framför egna hotellet. Beroende på vind och väder kan det vara mer eller mindre grumligt i vattnet och det kan finnas mer eller mindre sjögräs. Promenerar man över stranden så kan det vara så att den ena delen är renare/finare än den andre, beroende på hur hotellen underhåller stranden. Vi kan inte ta ansvar för att det kan finnas sjögräs.

Tidsskillnad
Vinter                            –     svensk tid minus 5 timmar
Sommar                        –     svensk tid minus 6 timmar
Jamaica/Mexiko             –      6 respektive 7 timmar

Valuta
Västindien har olika lokala valutor – till exempel East Caribbean Dollar, Jamaica Dollar eller Barbados Dollar. Dessa valutor kan man ej växla till sig i Sverige utan de måste växlas på plats från USD. Ta med Euro till öarna St Barthélemy, St Martin, Martinique och Guadeloupe. Se till att inte ha lokal valuta kvar vid hemresa då de kan vara svåra att växla tillbaka.

Elektricitet
Västindien är en hel värld av öar och strömstyrkan varierar. På de engelska, holländska och spanska öarna är det 110 volt som gäller och på de franska 220 volt. Vi rekommenderar att ni tar med en adapter.

Transfer
I Västindienspecialisten resepaket för individuella gäster ingår inte transfer mellan flygplats och hotell, om ingenting annat anges vid bokningstillfället. Det finns som regel ej bussar mellan flygplatsen och hotellen i Västindien. Det enklaste och snabbaste sättet att ta sig till hotellet är att själv ta en taxi som oftast betalas kontant. Kom överens med taxichauffören om ett fast pris innan avfärd!

Vatten
Vi rekommenderar att man köper vatten på flaska om det inte finns särskilda vattenstationer eller annan instruktion på plats.

All inclusive
All inclusive gäller efter hotellets koncept och varierar stort. Mat och dryck ingår, men ofta tillkommer en avgift om man vill ha finare viner eller spritsorter. Även tillägg för vissa restauranger eller maträtter kan förekomma. Vissa hotell tar emot bordsbokningar på eventuella specialrestauranger och vissa gör det inte. Då går man dit man vill äta och så får man en ”beeper” som talar om när det finns platser lediga för er. Har ni frågor om ett speciellt hotell? Fråga oss!

Klädsel
I Västindien är lätta och bekväma kläder att föredra. Shorts, T-shirts och linnen samt badkläder klarar man sig långt med. Tänk även på att ta med något att bära på huvudet som skydd för solen. Vid besök på elegantare hotell och kasinon kan kavaj och slips komma i fråga för herrar. På de flesta hotell ser man gärna långbyxor och skjorta/tröja med krage på män under kvällstid (damer kan däremot bära elegantare shorts.) Vi rekommenderar även lätt regnjacka eller paraply som kan vara bra att ha på utflykter i regnskogen eller vid kvällspromenader.