Klimat i Karibien

Klimat

De Västindiska öarna indelas i korall- respektive vulkanöar.

Vulkanöarna har ett kuperat landskap med vacker grönska och en rik flora och på flertalet öar finner man underbar regnskog. Exempel på typiska regnskogsöar är Dominica, St. Lucia, Martinique, Tobago och Grenada. Den franska ön Guadeloupe är både en vulkan – och en korallö.

Korallöarna är till skillnad från vulkanöarna låglänta med buskliknande vegetation. Här ligger de sammetslena, bländvita stränderna och havet skiftar i flertalet turkosa färger. Exempel på denna typ av öar är Anguilla, Antigua och Aruba.

Klimatet i Västindien är så nära det perfekta man kan komma. Temperaturen sjunker sällan under 20 grader, med undantag av bergsområden nattetid. Skillnaderna mellan vinter och sommar är ca 5 grader. Vattentemperaturen ligger ganska konstant på 27 grader i östra Karibien medan andra delar har mer variation. Fläktar gör det i stort sett alltid tack vare den behagliga passadvinden. Högsäsong räknas från december t.o.m. april och denna period är något svalare och torrare.

Även under ”regnperioden”, mellan maj och november månad, går det alldeles utmärkt att resa till Västindien. Regnet kommer oftast i form av häftiga skurar nattetid eller eftermiddagar, och följs sedan av solsken. Det är ovanligt med regn och moln flera dagar i rad. Det kan vara mer behagligt att befinna sig på dessa breddgrader under sommarmånaderna än i t ex Europa.
Under september och oktober kan man med fördel välja öar under orkanbältet t.ex. Grenada, Tobago, Aruba, Bonaire och Curacao. 

Sjögräs
Generellt i Västindien är alla stränder allmänna. Hotellen äger alltså inte stränderna. Men alla hotell ser till att de städar stranddelen framför egna hotellet. Beroende på vind och väder kan det vara mer eller mindre grumligt i vattnet och det kan finnas mer eller mindre sjögräs. Promenerar man över stranden så kan det vara så att den ena delen är renare/finare än den andre, beroende på hur hotellen underhåller stranden. Vi kan inte ta ansvar för att det kan finnas sjögräs.

Nyhetsbrev
Få erbjudanden och reseinspiration via e-post.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.