Covid - 19

Även om många av våra resmål och hotell har öppnat så följer vi alltid UD:s rekommendationer och vi följer utvecklingen på resmålen noggrant. Det kan ändras snabbt och ser olika ut på de olika resmålen så det är viktigt att ni som kund håller er uppdaterade. Vi gör vårt bästa för att hjälpa till och vägleda er men kom ihåg att det är ni som resenär som har ett eget ansvar att hålla dig uppdaterad om vilka regler som gäller för resmålet och se till att du har alla resedokument du behöver med dig. Regler och restriktioner kan ändras med kort varsel. Det är därför viktigt att förbereda sin resa, vara påläst, ha en försäkring och att resa med extra marginaler. 

Om du beslutar dig för att resa är det viktigt att vara påläst innan du reser och att noga förbereda din resa. Se till att ha en ekonomisk buffert så att du kan klara förseningar och oförutsedda utgifter. Ladda gärna ner appen UD Resklar och läs på om ditt resmål innan du reser så att du vet vad som gäller. Ambassadernas reseinformation per land uppdateras regelbundet med lokal information och hittas även på Sweden Abroad. Titta gärna på resmålets turistbyrås hemsida, ambassadens hemsida och flygbolagets hemsida där informationen uppdateras ofta.

I appen UD Resklar finns även ambassadernas kontaktuppgifter. Genom appen kan du välja att få push-notiser från UD och ambassaden med viktig information om avrådan från resor och om ditt resmål. Försäkra dig om att UD inte avråder från resor till landet du ska besöka. Från och med 1 oktober 2021  avråder UD inte längre från icke nödvändiga resor för alla länder med anledning av coronapandemin. Däremot avråder UD fortfarande till en rad länder och områden av säkerhetsskäl.

Följ lokala myndigheters regler och anvisningar.
Länder inför olika restriktioner för att begränsa och hindra fortsatt smittspridning i landet. Regler kan ändras med kort framförhållning. Håll dig uppdaterad och ta reda på vilka krav och förhållningsregler som gäller i landet du ska resa till och följ lokala myndigheters regler. Det kan till exempel finnas inreseregler, karantänsbestämmelser, förhållningsregler som krav på att bära ansiktsmask samt begränsade öppettider för allmänna platser.

Se till att vara försäkrad.
Det är viktigt att ha en bra försäkring som gäller under resan och täcker planerade aktiviteter, kostnader för nödvändig vård och eventuell hemresa till Sverige. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera villkoren för din försäkring. Många försäkringsbolag har nu särskild information kopplat till coronaviruset på sina webbplatser.

Håll kontakten med din researrangör och/eller flygbolag. Om du har frågor om en kommande resa eller frågor om av- eller ombokning bör du ta kontakt med din researrangör. Din researrangör har ett ansvar för dig som resenär men du som kund har ett ansvar att se till att du är uppdaterad på alla regler och har med dig alla resedokument som behövs för din resa.

Skriv upp dig på svensklistan.
Om du skriver upp dig på svensklistan kan UD eller närmaste svenska ambassad vid behov nå dig i en krissituation. Anmäl dig här. Om du har skrivit upp dig på svensklistan men har lämnat landet ber vi dig att gå in och avanmäla.

Vid akuta nödsituationer utomlands kan du kontakta närmaste svenska ambassad eller UD:s konsulära nödjour på tel: 08-405 50 05.

Kontaktuppgifter till svenska ambassader utomlands finns på Sweden Abroad eller i appen UD Resklar.

Nyhetsbrev
Få erbjudanden och reseinspiration via e-post.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.